The Effect of Valproic Acid and Carbamazepine on Serum Lipid Profiles
    PDF
    Cite
    Share
    Request
    Original Article
    P: 94-98
    December 2002

    The Effect of Valproic Acid and Carbamazepine on Serum Lipid Profiles

    Arch Epilepsy 2002;8(2):94-98
    1. Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi
    2. Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi
    3. S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği
    No information available.
    No information available
    Received Date: 07.07.2002
    Accepted Date: 24.09.2002
    PDF
    Cite
    Share
    Request

    ABSTRACT

    Objectives:

    We investigated the serum lipid profile in epileptic patients receiving carbamazepine or valproic acid. Patients and Methods: The study included 62 epileptic patients who had been receiving antiepileptic drugs for at least a year without a history of any other disease or drug intake that might affect the serum lipid profile. Thirty-four patients (24 females, 10 males; mean age 24 years) were on carbamazepine and 28 patients (20 females, 8 males; mean age 26 years) were on valproic acid treatment. A control group of 30 age- and sex-matched subjects were also included. Serum levels of total cholesterol (TC), high-density-lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density-lipoprotein cholesterol (LDLC), very low-density-lipoprotein cholesterol (VLDLC), and triglyceride (TG) were measured and LDLC/ HDL-C and TC/HDL-C ratios were examined. Serum levels of carbamazepine and valproic acid were evaluated in epileptic patients. Results: Serum lipid profiles did not differ signifiicantly in patients treated with carbamazepine and valproic acid when compared with control subjects (p>0.05). No significant differences were found in serum lipids between patients treated with carbamazepine and valproic acid (p>0.05). Conclusion: Our findings show that neither CPZ nor VPA have significant effects on serum lipid profiles in epileptic patients.

    Valproik Asit ve Karbamazepinin Serum Lipid Profillerine Etkisi

    Amaç:

    Karbamazepin ya da valproik asit kullanmakta olan epilepsili hastalarda kan lipid profillerindeki değişiklikler araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya en az bir yıld ır antiepileptik tedavi gören ve kan lipid profilini etkileyecek hastalığı ya da ilaç kullanım öyküsü olmayan epilepsili 62 hasta alındı. Olguların 34'ü (24 kadın, 10 erkek; ort. yaş 24) valproik asit, 28'i (20 kadın, 8 erkek; ort. yaş 26) karbamazepin ile tedavi görmekteydi. Hasta grubuyla benzer yaş ve cinsiyet özellikleri taşıyan 30 kişilik bir kontrol grubu oluşturuldu. Çalışma ve kontrol gruplarında, kan total kolesterol (TC), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C), düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C), çok düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (VLDL-C) ve trigliserid (TG) düzeyleri ölçüldü; LDL-C/HDL-C ve TC/HDLC oranları incelendi; ayrıca epilepsili hastalarda valproik asit ve karbamazepin serum düzeyleri araştırıldı. Bulgular: Lipid profilleri açısından valproik asit ile kontrol grubu ve karbamazepin ile kontrol grubu arasında anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Valproik asit ve karbamazepin kullanan hastaların lipid profilleri karşılaştırıldığında da anlamlı fark saptanmad ı (p>0.05). Sonuç: Bulgularımız, karbamazepin ve valproik asidin lipid profili üzerine anlamlı düzeyde olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığını gösterdi.

    Keywords: Anticonvulsants/therapeutic use, carbamazepine/blood/therapeutic use, cholesterol/blood, epilepsy/blood/drug therapy, lipids/bloo, triglycerides/bloo, valproic acid/blood/therapeutic use

    References

    2024 ©️ Galenos Publishing House