Pregnancy and Epilepsy
    PDF
    Cite
    Share
    Request
    Review
    P: 113-119
    December 2002

    Pregnancy and Epilepsy

    Arch Epilepsy 2002;8(2):113-119
    1. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Nöroloji Kliniği
    No information available.
    No information available
    Received Date: 18.07.2002
    Accepted Date: 22.09.2002
    PDF
    Cite
    Share
    Request

    ABSTRACT

    This article reviews epilepsy-related problems during pregnancy and pertinent recommendations. Due to increased risks of complications and adverse consequences of pregnancy, women with epilepsy are a high-risk group requiring careful monitoring and management by both the neurologist and an obstetric team. All epileptic women of childbearing age should be informed about the teratogenicity of anti-epileptic drugs, increased poşibility of seizure frequency during pregnancy, and pregnancy- and labor-aşociated risks. Proper seizure control is the primary goal. Nevertheleş, the majority of epileptic women may have a normal pregnancy and delivery provided that inherent risks to the developing fetus and the mother are appropriately dealt with.

    Gebelik ve Epilepsi

    Bu yazıda epilepsili hastanın gebeliğinde ortaya çıkabilecek sorunlar ve bunlar hakkındaki öneriler ele alınmıştır. Epilepsili kadınlar riskli gebelik grubunda oldukları için, ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nedeniyle nöroloji, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeli olan epilepsili tüm hastalar antiepileptik ilaçların teratojenik yan etkileri, gebelik sırasında nöbet sıklığının artma olasılığı ve gebelik ve doğum sırasında olabilecek sorunlar açı- sından bilgilendirilmelidir. Amaç, en iyi nöbet kontrolünü sağlamaktır. Hem anne hem de fetus için artan bu risklere rağmen epilepsili gebelerin büyük bir çoğunluğunda ne gebelikte ne de do- ğumda herhangi bir sorun olmamaktadır.

    Anahtar Kelimeler:

    Antikonvulsan/terapötik kullanım/yan etki/kontrendikasyon; ilaç etkileşimi; epilepsi/ilaçtedavisi; kadın; folik asit/terapötik kullanım; bebek, yenidoğan; gebelik; gebelik komplikasyonları/ilaç tedavisi;risk faktörleri; teratojen.

    Keywords: Anticonvulsants/therapeutic use/adverse effects/contraindications, drug interactions, epilepsy/drug therapy, folic acid/therapeutic use, female, infant, newborn, pregnancy, pregnancy complications/drug therapy, risk factors, teratogens

    References

    2024 ©️ Galenos Publishing House