MRI STUDIES IN EPILEPSY
    PDF
    Cite
    Share
    Request
    Original Article
    P: 5-9
    April 1995

    MRI STUDIES IN EPILEPSY

    Arch Epilepsy 1995;1(1):5-9
    1. Departments of Neurology and Anatomy & Cell Biology and the Brain Research Institute, UCLA School of Medicine, Los Angeles, USA
    No information available.
    No information available
    PDF
    Cite
    Share
    Request

    ABSTRACT

    Major advances in neuroimaging have revolutionized the diagnosis of epilepsy in recent years. Although EEG remains an essential diagnostic tool in this disorder and functional imaging techniques such us PET and SPECT continue to have limited, although important, applications, structural imaging with MRI is becoming increasingly accessible and important in most major centers. New high resolution scanners easily identify most common pathological substrates of symptomatic epilepsy, including hippocampal sclerosis and subtle localized areas of dysplastic tissue that are often amenable to surgical resection. With minor, relatively inexpensive modifications, functional MR might also become feasible for clinical evaluation of patients with epilepsy. These developments promise to make routine epilepsy diagnosis more accurate and, in some ways, more cost-effective. This is particularly true for surgical treatment of epilepsy, which has been greatly underutilized, in part due to the expense of pre-surgical evaluation.

    EPİLEPSİDE MRI ÇALIŞMALARI

    Nörolojide görüntüleme yöntemlerindeki büyük ilerlemeler son yıllarda epilepsi tanısında devrim yaratmıştır. Her ne kadar EEG temel tanı gereci olma özeliğini, PET ve SPECT gibi fonksiyonel görüntüleme yöntemleri önemli ama sınırlı yararlarını korusalar da MRI ile yapılan strüktürel görüntüleme birçok merkezde giderek daha kolay uygulanabilir olmakta ve önemi artmaktadır. Yeni yüksek rezolusyonlu tarayıcılar kolaylıkla hipokampal skleroz veya fokal yerleşimli displastik dokular gibi cerrahi rezeksiyona uygun semptomatik epilepsinin en sık rastlanan patolojik yapılarını kolaylıkla tanımlayabilirler. Bu gelişmeler rutin epilepsi tanısının giderek daha doğru konmasını ve daha az masraflı olmasını sağlamaktadır. Ancak bu durum cerrahi öncesi hazırlıkların çok pahalı olması nedeniyle kullanımı kısıtlı olan epilepsi cerrahisi için kısmen geçerlidir.

    Anahtar Kelimeler:

    EPİLEPSİ, CERRAHİ, MRI

    Keywords: EPILEPSY, SURGERY, MRI

    References

    2024 ©️ Galenos Publishing House