Eyelid Myoclonia with Absences and Reflex Epilepsy in his Twin Brother: Case Reports
PDF
Cite
Share
Request
Original Article
VOLUME: 7 ISSUE: 1
P: 35 - 41
April 2001

Eyelid Myoclonia with Absences and Reflex Epilepsy in his Twin Brother: Case Reports

Arch Epilepsy 2001;7(1):35-41
1. Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul
No information available.
No information available
Received Date: 15.01.2001
Accepted Date: 11.06.2001
PDF
Cite
Share
Request

ABSTRACT

Eyelid myoclonia with absences is a rare syndrome, not yet recognized by the International League Against Epilepsy (ILAE). We report an 11-year-old boy who was diagnosed as having eyelid myoclonia with absences and his twin brother with photosensitive epilepsy. The former patient began to experience absences at the age of six years and had generalized tonic-clonic seizures while watching television at the age of eight years. His absences remitted with a combination of lamotrigine, clonazepam, and ethosuccimide treatment. His twin brother also developed tonic-clonic seizures while watching television at the age of 11 years, which were relieved with valproic acid treatment. No seizure recurrences were encountered.

Absanslı Gözkapağı Myoklonisi ve İkiz Kardeşinde Fotosensitif Epilepsi: Olgu Sunumu

Absanslı gözkapağı myoklonisi (AGM), International League Against Epilepsy'nin (ILAE) epileptik sendromlar sınıflamasında yer almayan seyrek bir epilepsi sendromudur. Bu yazıda AGM tanısı koydu ğumuz 11 yaşında bir erkek çocuk hasta ve fotosensitif epilepsili ikiz erkek kardeşinin klinik ve EEG özellikleri sunuldu. Birinci hastanın nöbetleri altı yaşında başlamıştı. Absanslarına ek olarak, sekiz yaşında televizyon karşısında jeneralize tonik- klonik nöbet geçiren hastanın absans nöbetleri lamotrijin, klonazepam ve etosüksimid kombinasyonu ile kontrol altına alındı. İkiz eşinde 11 ya- şında televizyon ışıkları karşısında ortaya çıkan ve jeneralize tonik-klonik olarak tanımlanan nö- betler valproik asit ile kontrol altına alındı ve nöbet tekrarı görülmedi.

Anahtar Kelimeler:

Elektroensefalografi; epilepsi,myoklonik/tanı; epilepsi, absans/tanı; gözkapağı hastalıkları; ışık/olumsuz etkiler; fotik stimülasyon.