A 3-MONTH, MULTICENTRE STUDY OF EFFICACY AND SAFETY OF LAMOTRIGINE AS ADD-ON THERAPY IN TREATMENT-RESISTANT EPILEPSY
PDF
Cite
Share
Request
Original Article
VOLUME: 3 ISSUE: 1
P: 21 - 26
January 1997

A 3-MONTH, MULTICENTRE STUDY OF EFFICACY AND SAFETY OF LAMOTRIGINE AS ADD-ON THERAPY IN TREATMENT-RESISTANT EPILEPSY

Arch Epilepsy 1997;3(1):21-26
1. İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji AD, İstanbul, Türkiye
2. İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji AD, İstanbul, Türkiye
No information available.
No information available
PDF
Cite
Share
Request

ABSTRACT

Lamotrigine (LTG) is a novel antiepileptic drug that blocks voltage-sensitive sodium channels, leading to inhibition of glutamate release. In this multicentre study, efficacy and safety of LTG were evaluated in 62 patients with treatment-resistant epilepsy, selected according to a standard protocol. Despite administration of antiepileptic drugs, patients who experienced at least two seizures a month during the last three months prior to study were given for a three-month period as add-on therapy 100-400 mg/day LTG, depending on the usage of VPA. Significant decrease was obtained in total seizure counts. Sixty-six per cent of patients reported mild to marked improvement. The overall incidence of adverse events was 37%. The most common adverse events were dizziness, nausea/ vomiting, skin rash, somnolence and attention deficits, but none of them were serious enough to discontinue the therapy in any of the patients. No differences in biochemical or haematological findings were documented between the baseline and LTG treatment periods. LTG was found effective and safe in the treatment of treatment-resistant epilepsy.

TEDAVİYE DİRENÇLİ EPİLEPSİDE EK TEDAVİ OLARAK UYGULANAN LAMOTRİGİN İLE ÜÇ AYLIK, ÇOK MERKEZLİ, ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI

Lamotrigin (LTG) voltaja duyarlı sodyum kanallarını bloke ederek, glutamat salınımını azaltan yeni bir antiepileptik ilaçtır. Çok merkezli olarak düzenlenen bu çalışmada standart bir protokole göre seçilen tedaviye dirençli 62 epileptik hastada LTG'nin etkinliği ve güvenilirliği araştırılmıştır. Çalışmada hastalar üç ay boyunca ek tedavi olarak sodyum valproat (VPA) kullanımına göre 100-400 mg/gün arasında değişen dozlarda LTG kullanmışlardır. Toplam nöbet sayılarında istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma saptanmıştır. Hastaların %66'sında hafif-belirgin arası değişen ölçülerde düzelme bildirilmiştir. Yan etkilere hastaların %37'sinde rastlanmıştır. En sık rastlanan yan etkiler baş dönmesi, bulantı/kusma, deri döküntüsü, uyku hali ve dikkat azlığıdır; fakat yan etkilerin hiçbiri ciddi boyutta değildir ve yan etki nedeniyle çalışmadan çekilen hasta olmamıştır. Biyokimyasal ve hematolojik değerlendirmelerde LTG öncesi ve sonrası arasında fark saptanmamıştır. LTG'nin tedaviye dirençli epilepside etkili ve güvenli bir ilaç olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

DİRENÇLİ EPİLEPSİ, LAMOTRİGİN, İLAÇ TOKSİSİTESİ